Connect with us

UTILE

A oferi cadouri: un obicei ce dainuieste de cand lumea!

Published

on

Reclame

Ganditi-va la toate ocaziile in care oferim cadouri in ziua de azi: Craciun, Paste, zile de nastere, nunti, logodne, Ziua Indragostitilor, casa noua, onomastica si lista continua. A fost intotdeauna asa? Ei bine, se pare ca a oferi cadouri este un obicei stravechi.

Stiinta este un loc bun pentru a incepe. Oamenii de stiinta au observat in randul cimpanzeilor, cum masculii ofereau hrana ca dar femelelor. La oamenii preistorici, s-a descoeprit ca, cu cat un barbat era mai generos, cu atat acesta atragea mai usor o femeie. Asadar, conform acestor descoperiri, a oferi daruri pare sa fi avut un beneficiu evolutiv!

Din antichitate, „Odiseea” lui Homer ilustreaza punctul de vedere al poetului grec ca darurile au jucat un rol foarte important in societate. „Xenia” – sau conceptul de ospitalitate al grecilor antici – dicteaza ca cineva ar trebui sa ofere daruri strainilor, atat sub forma materiala, cat si in cadouri nemateriale, cum ar fi oferirea de adapost unui calator oarecare si asa mai departe. Potrivit lui Homer, conceptul de a fi bun si generos fata de semenii tai a fost o forta pentru binele social si a ajutat la mentinerea ordinii. Acest concept era o datorie in vechea Grecie.

Mergem pe alt continent si vorbim despre “potlach”. Un „potlatch” este o sarbatoare in care se ofera cadouri. Aceasta srabatorare este si a fost practicata de culturile native americane de mii de ani. Obiceiul este respectat in ocazii speciale, cum ar fi nasteri, decese si nunti. In ceea ce priveste oferirea darurilor, prestigiul familiei a fost masurat prin cine ar putea oferi cele mai fastuoase cadouri. Aici, atentia este acordata celui care da, nu receptorului!

Cadourile au fost si sunt oferite in toate mediile, indiferent de patura sociala. Regi intre regi sau oameni de rand catre conducatori: dintotdeauna au fost facute daruri.

Cel mai mare cadou din istorie? Traditia oferirii de cadouri in randul oamenilor a crescut constant in Europa. A devenit un gest obisnuit ca expresie a prieteniei, vecinatatii si pacii intre natiuni. Probabil cel mai mare dar din istorie a fost oferi de Franta. Aceasta le-a oferit Statelor Unite Statuia Libertatii la 100 de ani de la Declaratia de Independenta.

Cel mai scump cadou din istorie? Situat in apropierea orasului indian Agra se afla mausoleul din marmura alba construit de imparatul Mughal Shah Jahan (care a domnit intre anii 1628-1658) pentru sotia sa preferata Mumtaz Mahal. Desigur, este vorba despre Taj Mahal. Aproximativ 20.000 de artizani au fost adusi pentru constructia acestei cladiri. In termenii de astazi, se poate spune cu siguranta ca acest “cadou” este nepretuit.

Cel mai cunoscut cadou din istorie? Dupa un asediu de 10 ani al orasului Troia de catre greci, acestia au construit un cal de lemn si l-au lasat la porti. Desigur, in cal erau ascunsi osteni greci. Dupa cum, la vremea aceea era obisnuit ca un general invins sa-si predea calul, troienii au crezut ca este o forma de dar care sa insoteasca „predarea”. Insa stim cu totii ce s-a intamplat dupa ce troienii au sarbatorit “victoria”. Atentie, deci, la calul troian!

Cel mai mare eveniment cand se ofera cadouri? Craciunul. Desi cu totii cred ca traditia oferirii de cadouri a inceput cu darurile oferite de cei Trei Magi, istoria spune o alta poveste. A da cadouri de Craciun este mai degraba o poveste legata de dezvoltarea economica si de industrializare, decat o dezvoltare a unei traditii religioase. Abia la aparitia unei productii mai ieftine la sfarsitul secolului al XIX-lea, obiectele au putut fi obtinute cu usurinta si la preturi accesibile pentru schimb de cadouri in ocazii speciale.

Azi? Din origini stiintifice si istorice, putem vedea ca oferirea de cadouri s-a extins pana la a fi aplicata de toate natiunile si societatile. Stiinta si istoria serveste doar pentru a explica de unde vine acest obicei. Faptul ca oferirea de cadouri a fost practicata pe scara larga in culturi, triburi, religii si tari antice si diverse inseamna ca actul de a oferi este mult mai fundamental pentru conditia umana. Pentru a merge mai adanc atunci, trebuie sa vedem oferirea de cadouri ca o expresie a sentimentelor. Pentru a intelege mai multe, trebuie sa ne uitam la filozofie. Pentru o apreciere mai bogata, trebuie sa exploram bucuria de a da.

Si, pentru ca am ajuns in vremurile prezente, bucuria de a da se poate exprima prin diverse cadouri. Nu trebuie sa construim Taj Mahalul sau sa oferim in dar Statuia Libertatii, ci putem sa oferim lucruri mult mai “pamantene”. De exemplu, pe orice buget si pentru oricine, putem gasi cadouri perfecte la Gift Idea. Aici veti avea cosuri cadou pe buget si cosuri cadou premium, perfecte chiar si pentru cel mai pretentios destinatar.

In ce constau aceste cosuri? Ei bine, este vorba despre pachete cu dulciuri, bauturi si alimente de lux, toate acestea fiind impachetate in cutii speciale. Un astfel de pachet are un aspect minunat si poate fi oferit cadou unui brabat, femei, copil. De exemplu, astfel de pachete dulciuri copii sunt excelente daca tebuie sa mergeti intr-o vizita sau la aniversarea unui copil pe care nu il cunoasteti bine. Puteti da gres cu hainele sau jucariile, dar cu dulciurile nu veti da niciodata gres. Veti avea ciocolata si bomboane alese cu grija, din cele mai bune branduri de pe piata, cunoscute de cei mici.

Pentru adulti, puteti gasi si dulciuri, dar si o bautura fina sau o cafea de lux. De asemenea, exista cosuri speciale pentru cupluri, unde veti gasi o bautura consumata de obicei de domni si una ce va fi pe gustul doamnelor. Preturile sunt pentru toate buzunarele si tot ce trebuie sa faceti este sa plasati comanda pe site.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending