Connect with us

UTILE

Ghidul tău pentru o bună igienă dentară !

Published

on

Reclame

A face regulat curățările dentare de rutină poate fi esențială pentru sănătatea și starea dumneavoastră generală. Curățările dentare de rutină pot preveni complicații mai grave de sănătate orală, cum ar fi bolile gingiilor și cariile dentare, care pot duce la pierderea dinților. Așa cum un exercițiu fizic anual este esențial pentru bunăstarea generală a corpului tău, curățarea dentară de rutină este cheia pentru sănătatea zâmbetului tău. Scopul său principal este de a elimina placa și depunerile de tartru de pe dinți și sub linia gingiilor pentru a reduce șansele de carii, boli ale gingiilor sau eventual pierderea dinților. De asemenea, oferă stomatologului dumneavoastră șansa de a căuta semne de carii dentare, cancer oral și alte probleme de sănătate orală.

Această procedură nechirurgicală, de rutină, poate varia ca durată, în funcție de starea dinților și gingiilor la sosire. O curățare dentară durează de obicei mai puțin de o oră, cu toate acestea, durata întâlnirii poate depinde de mai mulți factori, cum ar fi cât de mult scalare este necesară. Atât un asistent stomatolog cât și un dentist sunt implicați în proces. Aceștia vor căuta orice anomalie care ar necesita tratament sau trimitere la un specialist. Stomatologul dumneavoastră vă va examina apoi dinții, restaurările existente și gingiile.

Cât de des ar trebui să faceți o curățare dentară depinde de circumstanțele dumneavoastră unice, iar medicul dentist va determina frecvența cea mai potrivită pentru dumneavoastră. Este obișnuit ca dentiștii să recomande curățări de două ori pe an pentru o sănătate orală optimă, dar dacă aveți semne de boală a gingiilor, poate fi necesar un interval mai scurt, la fiecare trei până la patru luni.

Asociațiile Stomatologice recomandă ca medicul dentist să fie cel care vă va determina frecvența vizitelor, îndrumări care se bazează pe studii de specialitate. Cercetătorii au descoperit că pacienții cu risc ridicat ar beneficia cel mai probabil de curățările dentare la intervale mai frecvente, comparativ cu pacienții cu risc scăzut.

Ce se întâmplă în timpul curățării dentare?

Expresia „curățare dentară” poate fi puțin înșelătoare atunci când vă gândiți cât de mult se încadrează în această programare de rutină, deoarece presupune mult mai mult decât simpla răzuire a plăcii de pe albul sidefat al dinților.

Înainte ca un profesionist dentar să înceapă curățarea depunerilor de pe dinți, vă examinează cu atenție gura și zona facială și gâtului înconjurătoare. Această examinare poate include verificarea elementelor vitale (tensiune arterială, puls, respirație, temperatură), istoricul de sănătate, istoricul social și istoricul stomatologic, un screening pentru cancerul oral, o examinare a capului și gâtului și examinarea dinților și gingiilor. Există, de asemenea, posibilitatea de a se efectua radiografii, care pot ajuta la identificarea oricăror anormalități care ar necesita tratament sau trimitere la un specialist. Odată ce toate datele de evaluare sunt colectate, se da un diagnostic al condițiilor actuale. Apoi poate fi creat un plan de tratament pentru a răspunde nevoilor specifice ale pacientului. Frecvența în care veți avea nevoie de vizite la medicul stomatolog va depinde de câțiva factori cheie: vârsta, sănătatea orală actuală, riscul de boală și orice semne sau simptome de boală orală.

Odată ce aceste evaluări și recomandări sunt finalizate, curățarea poate începe. Depunerile, cunoscute sub numele de placă și tartru, sunt îndepărtate de pe suprafața dinților printr-un proces cunoscut sub numele de scalare. Operația se poate face manual sau cu ajutorul dispozitivelor medicale dedicate.

Placa și petele rămase de pe dinți sunt apoi îndepărtate prin lustruire cu o pastă abrazivă. Această pastă se poate bloca între dinți, așa că lustruirea este urmată de folosirea aței dentare. Dacă este necesar, se face un tratament cu fluor la sfârșitul întâlnirii pentru a vă ajuta să vă mențineți dinții puternici și să preveniți apariția cariilor.

La ce să vă așteptați după o curățare dentară

În funcție de cantitatea de tartru îndepărtată, este posibil ca după finalizarea operației să apară o senzație neobișnuită, care este foarte normală. O senzație nouă, percepută cu ajutorul limbii, își face apariția în gură. Suprafețele sunt mai netede și mecanica mușcăturii este un pic diferită. Nu trebuie ignorat faptul că medicul stomatolog poate fi un excelent sfătuitor atunci când vine vorba de sănătatea dentară. El vă poate instrui despre metodele de periaj dentar, folosirea aței dentare și va poate oferi îndrumări privind alimentația și fumatul, astfel încât să beneficiați de o sănătate orală de invidiat și un zâmbet larg și strălucitor!

În general nu există restricții după efectuarea tratamentului, este însă util să întrebați medicul stomatolog cât timp ar trebui să așteptați pentru a putea mânca sau bea. Și bineînțeles, să vă faceți programare pentru următoarea ședință funcție de intervalul recomandat de medic. Principalele beneficii ale curățării regulate sunt menținerea sănătății bucale, prevenirea bolilor și detectarea precoce a bolilor și infecțiilor bucale. Trebuie subliniat că există o legătură puternică între sănătatea orală și sănătatea sistemică. De exemplu, boala parodontală a fost asociată cu o serie de afecțiuni de sănătate, inclusiv boli de inimă și diabet. De asemenea, multe cancere orale sunt tratabile dacă sunt detectate devreme, așa că examinările de rutină care apar de obicei cu curățarea dentară sunt importante.

Procesul de curățare dentară descris mai sus poate fi încadrat într-o procedură de rutină numită detartrare. În anumite cazuri trebuie să apelăm la o curățare dentară profundă, cunoscută sub numele de detartrare și planare radiculară sau debridare parodontală. Acest procedeu implică descuamarea în zonele mai adânci de-a lungul rădăcinilor dinților și se aplică în cazul simptomelor apariției bolii parodontală. Acest procedeu este mai complex, mai lung și mai dureros, din acest motiv echipa www.new-dent.ro recomandă folosirea anesteziei locale.

Recomandarea din parte medicului a unei curățări dentare profunde poate fi surprinzătoare pentru pacient, mai ales dacă acesta nu a observat niciun simptom dureros al bolii gingiilor. Din păcate, mulți oameni au această boală parodontală fără a experimenta durere, majoritate ne realizând că există o infecție în cavitatea bucală. Evident că această stare de fapt nu face decât să sublinieze importanța efectuării examinărilor periodice de rutină.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
Special TV21 de ore ago

EDIŢIE SPECIALĂ. Cea mai importantă sărbătoare a Creştinătăţii se vede şi se aude la Observator Antena 1: transmisiuni LIVE de la Ierusalim, Bucureşti, Iaşi şi Constanţa

Emisiuni22 de ore ago

Maria Cârneci, duminică, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Special TV2 zile ago

Echipa Super Neatza cu Răzvan şi Dani le-a pregătit telespectatorilor ediţii speciale de Paşte, atât dimineaţa, cât și după amiaza

Special TV3 zile ago

În noaptea de Înviere, Antena Stars difuzează emisiunea-documentar: „Muntele Athos – Punte între cer şi pământ”, filmată chiar pe Muntele Sfânt

TV Divertisment Show3 zile ago

Radu Pietreanu, invitat în Gala România, ești Campioană!, în ediția specială de Paște, la Antena 1

AUDIENȚE TV4 zile ago

Echipa lui Chef Richard Abou Zaki, învingătoare în ediția de ieri Chefi la cuțite. Show-ul, lider de audiență!

Premieră TV4 zile ago

Un nou serial turcesc de succes, intră în grla Kanal D. Când va avea premiera?

TV Divertisment Show4 zile ago

„Petrecere… cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

AUDIENȚE TV4 zile ago

Întâlnirea dintre CLANUL și GROAPA a fost în topul preferințelor celor de acasă!

Reality Show4 zile ago

Una dintre cele mai puternice săptămâni la Survivor All Stars: ”am declarat război și război o să fie. De acum începe…”

Seriale4 zile ago

Înapoi în GROAPA. Ediția TV. În această vară, la PRO TV și pe VOYO!

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending