Connect with us

EVENTS

Un grup de liceeni activiști din București a organizat un flash mob pentru conștientizarea genocidului împotriva romilor din timpul Holocaustului.

Published

on

Reclame

În după-amiaza zilei de duminică, 4 octombrie, în Piața Universității din București a avut loc un flash mob organizat de mai mulți tineri activiști, cu toții elevi de liceu. Prin intermediul acestui eveniment ei au dorit să atragă atenția asupra suferințelor îndurate de romi în timpul Holocaustului. Aceștia au vrut să reamintească faptul că între anii 1942 și 1944, în România, aproximativ 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria la ordinul lui Ion Antonescu, ca parte a planului de epurare rasială. Dintre aceștia, numai jumătate s-au mai putut întoarce în România, restul murind de foame, frig și din cauza bolilor precum tifosul și dezinteria. Astăzi, după mai bine de șaptezeci de ani de la întâmplarea acestui episod, mulți dintre români încă nu știu de existența genocidului sau mai rău, chiar afirmă că este o minciună.

Duminică, în jurul orei 17:00, cei douăzeci de tineri au avut o intervenție de tip flashmob în zona statuilor din Piața Universității. Acțiunea nu a durat mai mult de 5 minute. Trei dintre aceștia, echipați cu tobe și o vioară, au intonat imnul romilor „Gelem Gelem”, în timp ce colegii lor au afișat mesaje adunate din mediul on-line care neagă existența Holocaustului romilor sau chiar îi felicită pe cei care l-au pus la cale. „Bine le-au făcut!”, „Mai facem unul nou?” sau „În România NU a existat Holocaust, nici împotriva romilor și nici împotriva evreilor!”snt doar câteva dintre esajele pe care le-au afișat pentru a atrage atenția asupra gravității situației. Deși sunt doar niște comentarii mai mult sau mai puțin anonime adunate de pe internet, acestea reflectă atitudinea românilor cu privire la acest genocid și chiar atitudinea ostilă pe care unii români o au față de romi. Alături de aceste mesaje, tinerii au adus în discuție un alt caz de neasumare a crimelor Holocaustului, acesta venind însă din Cehia, mai exact din orașul Lety. Acolo a funcționat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial un lagăr de muncă destinat în special persoanelor de etnie romă. Astăzi, deși comunitatea locală și mai multe organizații din Europa cer înființarea unui muzeu al Holocaustului la Lety, pe acel spațiu funcționează acum o fermă de porci, fapt care îi sfidează grav pe urmașii celor care au suferit și au murit în acel lagăr.

Prin intermediul acțiunii lor, tinerii activiști au cerut demnitate pentru victimele Holocaustului și pentru cei care au murit la Lety. Inițiativa tinerilor face parte dintr-un proiect mai amplu de combatere a discursului instigator la ură, derulat de organizațiile de apărare a drepturilor omului ActiveWatch și Romani Criss. Pe viitor tinerii își propun să organizeze mai multe acțiuni de conștientizare a pericolului social pe care îl reprezintă discursul instigator la ură.

Mai multe informații despre proiectul „Net Rangers împotriva intoleranței” puteți găsi pe site-ul www.cyberhate-watch.ro . Acest proiect este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org .

 




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending