Connect with us

CNA

Cadouri de Crăciun de la CNA pentru posturile de ştiri: amenzi în valoare de 40.000 lei!

Avatar

Published

on

CNA a acordat o serie de amenzi posturilor de televiziune care au difuzat emisiuni electorale. Astfel cea mai mare amendă a mers către postul România TV, care potrivit comunicatului de presă CNA, remis RADAR DE MEDIA a încasat suma de 30.000 lei .

Au mai luat amenzi posturile B1TV şi Antena 3.

 

Iata textul comunicatului CNA: 

 

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat, ca urmare a reclamațiilor primite și a autosesizării, o serie de rapoarte de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru emisiuni difuzate în campanie electorală – de posturile centrale de televiziune și de radio – în perioada 18.11 – 01.12.2016, precum și în data de 11.12.2016, ziua votului.

Totodată, Direcția Monitorizare a prezentat și date statistice privind monitorizarea reflectării campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului la posturile centrale de televiziune și de radio pentru perioada 11.11-01.12.2016. Constatând încălcări ale legislației în vigoare, membrii Consiliului au decis să sancționeze următorii radiodifuzori:

 

– România TVamendă în cuantum de 30.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu privire la obligația de a asigura informarea obiectivă a publicului, precum și a dispozițiilor art. 47 alin. (1) și art. 64 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. La aplicarea sancțiunii s-au avut în vedere, în special, emisiuni informative și emisiunea „Cheia zilei”, transmise în data de 09.12.2016, când s-a difuzat o înregistrare audio-video prezentată ca a fi din partea grupării de hackeri Anonymous, în cadrul căreia o voce (modificată digital) pretinde că incendiul de la clubul Colectiv a fost premeditat de miliardarul american George Soros în beneficiul lui Dacian Cioloș. Difuzarea înregistrării a fost urmată de discuții în studio, printre titlurile afișate pe ecran regăsindu-se: „ACUZAȚII-ȘOC: SOROS A PUS LA CALE TRAGEDIA DE LA COLECTIV; SOROS, TRANZACȚII DUBIOASE PENTRU FINANȚAREA OPERAȚIUNII COLECTIV; MINCIUNILE LUI CIOLOȘ, DEMASCATE ÎNAINTE DE ALEGERI; INCENDIAR: SOROS ACUZAT CĂ A REGIZAT CĂDEREA GUVERNULUI ÎN ROMÂNIA; LOVITURĂ DE STAT MASCATĂ SUB TRAGEDIA DIN COLECTIV, ADEVĂRURI ASCUNSE”. De asemenea, sancțiunea a cuprins și emisiunile „Ultima oră” din 29.11.2016 și „Alege pentru România” din 11.12.2016;

 

România TV somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 14 lit. c) și art. 5 lit. c) din Decizia CNA nr. 592 din 18 octombrie 2016 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale din anul 2016 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. A fost reținută și încălcarea art. 71 lit. b) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente;

 

Antena 3amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 46 alin. (1) și (2) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „Sinteza zilei” din 15.11.2016, în care unul dintre subiectele abordate a fost despre un magistrat cu dosar de internare la psihiatrie, prezentându-se documente, fără păstrarea confidențialității;

 

Antena 3somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 14 lit. c) și art. 5 lit. c) din Decizia CNA nr. 592 din 18 octombrie 2016;

 

B1 TVamendă în cuantum de 5.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „Dosar de politician” din 01.12.2016. Moderatorul a prezentat o fotografie cu caracter denigrator susținându-se că îl înfățișează pe un candidat USR numindu-l „candidat soroșist”, fără a respecta principiul audiatur et altera pars;

 

B1 TV somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 14 lit. c) și art. 5 lit. c) din Decizia CNA nr. 592 din 18 octombrie 2016;

 

– Realitatea TV – somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 5 lit. c) și art. 10 alin. (2) din Decizia CNA nr. 592 din 18 octombrie 2016.

 

De asemenea, după analizarea solicitării de prelungire a valabilității licenței audiovizuale, constatând nerespectarea art. 20 alin. (2) din Decizia nr. 277 din 6 iunie 2013, Consiliul a decis sancționarea cu somație publică a societății FIX ZECE MEDIA SRL Tecuci.

 

Foto Credit: CNA

 

Comentarii

ALL MEDIA

Postul de televiziune Realitatea TV, emisia suspendata!

Redactia Radar de Media

Published

on

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis suspendarea temporară a emisiei Realitatea TV. Potrivit informaţiilor postului, sancţiunea vine pe fondul modului în care a fost reflectat mitingul Diasporei din 10 august, care s-a soldat cu violenţe, anunta ziarul Adevarul

Realitatea TV şi-a anunţat telespectatorii că joi, 17 ianuarie, timp de 10 minute, în intervalul 19.00-19.10, emisia va fi suspendată, potrivit unei decizii a CNA, pe care postul de ştiri o consideră abuzivă.    „Abuz al Consiliului Naţional al Audivizualului la adresa Realitatea TV. În urmă cu puţin timp, postul nostru de televiziune a fost sancţionat de CNA pentru că a informat. V-a adus informaţii despre mitingul diasporei din 10 august şi despre intervenţia dură a jandarmerie. Realitatea TV a fost monitorizată strict. Pentru modul în care v-am dezvăluit tot ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei, CNA a hotărât să ne suspende emisia“, se specifică în anunţul publicat pe site-ul televiziunii.

Citeste mai mult: adev.ro/pldn9v

Comentarii

Continue Reading

ALL MEDIA

CNA organizează cea de-a 9-a reuniune BRAF la București în perioada 3 – 5 octombrie 2018

Avatar

Published

on

În perioada 3-5 octombrie 2018 se desfășoară la Bucureşti cea de a 9-a Reuniune BRAF (Forumul Autorităţilor de Reglementare din domeniul Audiovizual din ţările din jurul Mării Negre), eveniment în cadrul căruia va fi semnat un protocol de colaborare între Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) din România și Consiliul Suprem de Radio şi Televiziune (RTÜK) din Turcia, scopul fiind acela de a îmbunătăţi cooperarea dintre autorităţile de reglementare din Bazinul Mării Negre şi de a consolida schimbul de experienţă şi bune practici, pentru îndeplinirea optimă a competenţelor celor două autorităţi de reglementare.

Statele membre BRAF sunt reprezentate la acest eveniment de Preşedinţii şi Vicepreşedinţii Autorităţilor de Reglementare în domeniul audiovizual din Albania, Armenia, Azerbaijan, Grecia, Republica Moldova, Turcia, Serbia şi Ucraina.

Totodata, a confirmat prezenţa, în calitate de invitat special, Excelenţa Sa, Domnul Michael Christides, Secretar General al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN). La semnarea protocolului, sunt așteptați Excelența sa, Ambasadorul Turciei în România, Domnul Osman Koray Ertaș, membri ai Comisiilor de Cultură din Parlamentul României, reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale și ai Ministerului de Externe.

Menționăm că platforma BRAF a fost inființată în anul 2008, cu scopul de a îmbunătăți colaborarea între Autorităţile de Reglementare în domeniul audiovizual din statele membre OCEMN, de a consolida accesul universal la informare şi de a dezvolta un mediu audiovizual independent, imparțial şi responsabil în ţările OCEMN. Obiectivul comun al statelor semnatare a vizat difuzarea unui conţinut radio/tv prin care să se asigure protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, protecţia minorilor, libertatea de exprimare, dialogul intercultural şi  pluralismul de opinii.

Secretariatul Permanent BRAF a fost stabilit la Ankara, în Turcia, sub auspiciile Consiliului Suprem de Radio şi Televiziune (RTÜK). Organul executiv a fost conceput ca o troică, aşa cum practică şi Uniunea Europeană şi constă din preşedintele actual, predecesorul şi succesorul acestuia. Potrivit Cartei BRAF, fiecare stat membru preia Preşedinţia şi găzduieşte reuniunea anuală, prin rotaţie.  În cadrul ultimei reuniunii de la Belgrad, din perioada 30-31 octombrie 2017, Secretariatul permanent a predat Preşedinţia BRAF României, acest fapt însemnând, potrivit statutului forumului, găzduirea celei de a 9-a reuniuni la Bucureşti.

Comentarii

Continue Reading

ALL MEDIA

CNA a avizat iesirea din “must carry” a posturilor tv ale Trustului INTACT

Redactia Radar de Media

Published

on

Consiliul Naţional al Audiovizualului a avizat solicitarea Antena TV Group SA şi Antena 3 SA de a renunţa la regimul “must carry”, aplicat pânã la aceastã datã posturilor de televiziune  ale Antena TV Group SA (Antena1, Antena Stars, Happy Channel, ZuTv) si  respectiv Antena 3.

http://www.cna.ro/IMG/pdf/Lista_statiilor_TV_modif_01-07-2018.pdf

“Considerãm cã  – inclusiv prin contribuţia semnificativã a Trustului INTACT – piaţa de distribuţie a programelor de televiziune a ajuns la maturitatea şi stabilitatea necesare pentru a pune colaborarea noastrã cu societãţile de cablu pe principii comerciale sãnãtoase şi echitabile. Deşi, pânã în prezent nu am beneficiat de venituri importante din drepturile de retransmisie, iî ultimii 25 de ani am investit constant şi semnificativ în calitatea conţinutului, dar şi a imaginii canalelor noastre tv“, a declarat Cristian Ionescu Director Teritoriu Antena TV Group SA.

“Mã bucur cã am ajuns într-o etapã fireascã în evoluţia pieţei media din România şi a Antena Group. Vom investi în continuare în producţii de calitate, tehnologie şi mai ales în oameni. Aceştia sunt pilonii pe care ne vom baza creşterea în viitor” a declarat George Ureche, CEO Antena TV Group SA.

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0