Connect with us

A-Z NEWS

În 2014 sunt intelectual, nu mă voi uita la televizor

Published

on

Reclame

Merg încet spre casă. Vin din Control după ce am stat câteva ceasuri cu prietenii mei. Ultima dată ne văzuserăm înainte de Crăciun şi era musai să ne punem la curent ultimele noutăţi din vieţile noastre, şi mai ales cum a petrecut fiecare de Revelion.

E un început de an liniştit. Televiziunile îşi revin după maratonul de Sărbători. Principalele show-uri, ca “X Factor”, “Vocea României” sau “Masterchef” şi-au încheiat sezoanele, spre marea tristeţe a unora care s-au trezit fără lipsă de activitate.

Pentru intrarea în noul an, am preferat stilul clasic, la o masă tradiţională, alături de colegi din liceu. Am privit şi la televizor, pierzând şirul de câte ori am ascultat “Sanie cu zurgălăi” în interpretarea Loredanei. Pe Antena 3, live din Piaţa Constituţiei, pe Pro TV, în programul Magic Show, pe MTV, în direct din Piaţa Revoluţiei. Nu mă înţelegeţi greşit, mi-e dragă diva, însă încerc să subliniez lipsa unei strategii. Indiferent de televiziune, am asistat la spectacole slăbuţe, fără prea mari scenarii, cu dialoguri sterile şi scene cu umor ieftin.

Chiar dacă dă bine să spui asta, nu am simţit nevoia unei cure de detoxifiere după mesele de Crăciun sau de Revelion precum am simţit prin toţi porii necesarul unui remediu cultural care nu dă greş niciodată: emisiunea “Garantat 100%”, moderată cu succes de Cătălin Ştefănescu. „Monty Python”, „Regele Pescar”, „Frații Grimm”, „Imaginariumul doctorului Parnassus” sau „Teorema Zero” sunt doar câteva din filmele regizate de Terry Gilliam. Este singurul interviu pe care omul de film l-a acordat unei televiziuni din România. Şi a fost genial. Iar dacă l-aţi ratat, îl puteţi urmări pe TVR+.

De când TVR Cultural nu mai emite, televizorul funcţionează mai mult pe canalele care transmit filme. Deşi în România există o clasă a celor cu pretenţii intelectuale, nu am văzut oameni protestând împotriva acestei decizii. Ieşim în stradă pentru orice, stăm ore întregi scadând lozinci contra clasei politice, însă nimeni nu se plânge că nu avem programe de calitate, iar de faptul că micuţiii petrec timp din ce în ce mai mult jucându-se pe tablete Candy Crush. Voi nu simţiţi lipsa unor documentare, jurnale culturale sau anchete zilnice? Să nu fac o nedreptate, avem câteva emisiuni echilibrate: “Profesionştii” Eugeniei Vodă, “România, te iubesc!”, “În premieră, cu Carmen Avram” şi “Garantat 100%”.

Televiziunile însă fac audienţă în continuare cu “La Măruţă”, “Acces direct” (Simona Gherghe) sau “Un show păcătos” (Dan Capatos). Proaspăt revenite pe ecrane, realizatorii emisiunilor promit subiecte “fierbinţi”.

Şi, atunci, poate avem ce merităm. Doar când telespectatorii vor sancţiona dur grilele de programe uşurele, prin refuzul de a mai privi programe în care ni se prezintă nunta anului, divorţului anului, scandaluri care mai de care mai răsunătoare, directorii vor readuce în prime-time producţii de calitate.

Voi ce faceţi anul ăsta? Eu mă gândesc să petrec mai mult timp departe de televizor. Anunţaţi-mă dacă se schimbă ceva. Ştiu, sunt naiv!

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending