Connect with us

Reportaj

DIGICULT: Sulina, fosta glorie cosmopolită, astăzi ruină fără glorie, la DIGI 24

Published

on

Foto Credit: DIGI 24
Reclame

Fost sat de pescari, Sulina primește la mijlocul secolului al XIX-lea statut de porto franco. Ca port internațional, fără taxe și impozite de plătit, orașul cunoaște o dezvoltare fără precedent.

Fotografiile de la început de secol XX ni-l înfățișează în epoca sa de glorie. Clădiri frumoase construite trainic, bănci, un teatru cu 300 de locuri, un cazinou, un hotel cochet, un sediu impozant al Poliției și Prefecturii, o uzină de apă și una electrică, un spital central situat în spatele farului, el însuși o operă de artă arhitecturală, mai multe case de navigație și misiuni diplomatice făceau din Sulina un oraș arondat valorilor europene.

Dacă mai punem la socoteală și cele 157 de prăvălii, 3 mori și 4 tipografii, 4 biserici și o moschee, ne putem face imaginea unui oraș în care trăiau laolaltă pașnic și prosper, alaturi de români, greci, italieni, evrei, turci, armeni, ruși, cu toții alcătuind o comunitate care se sudase pe solide temeiuri economice și culturale.

Din păcate, din gloria și farmecul de odinioară n-a rămas în zilele noastre mare lucru.  Odată ajuns la mal, „te lovește” aerul de urbe părăsită. Clădiri în ruină, străzi pustii și desfundate, blocuri comuniste dezolante, și canale fluviale degradate, pot face din fostul oras cosmopolit un decor ideal pentru filmele postapocaliptice.

„Aș zice că îmi plânge sufletul”, spune Raluca Iosipescu, expert în arheologie medievala, în timpul interviului acordat pentru Digicult. „Sunt niște clădiri foarte frumoase. Au rezistat chiar și bombardamentelor nenumarate care s-au abătut asupra Sulinei în cele două războaie mondiale. Sunt niște monumente care asteaptă să ne întoarceam spre ele și să le restaurăm. Numai așa ele pot să trăiască în continuare”.

Sulina nu s-ar stinge așa cum o face azi, dacă autoritățile locale ar avea fonduri și proiecte de perspectivă. În lipsa lor însă, orașul se destramă lent într-o agonie dureroasă. Echipa emisiunii de cultura Digicult a fost acolo și trage un semnal de alarmă asupra unei moșteniri valoroase pe cale de dispariție. Sâmbată 20 octombrie, la ora 14:30 pe Digi24.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
Emisiuni8 ore ago

Semnificatia si impactul sarbatorilor religioase in contextul lumii moderne, in „Editia speciala” TVR INFO din Vinerea Mare 

Special TV8 ore ago

Echipa Super Neatza cu Răzvan şi Dani le-a pregătit telespectatorilor ediţii speciale de Paşte, atât dimineaţa, cât și după amiaza

FOTBAL9 ore ago

Prezentarea Echipelor de la EURO 2024: Ungaria – Pe urmele gloriei lui Ferenc Puskas

Reality Show13 ore ago

Khloé Kardashian este în centrul atenției în episoadele Keeping Up with the Kardashians, difuzate din 11 Mai, la E!

Special TV14 ore ago

În noaptea de Înviere, Antena Stars difuzează emisiunea-documentar: „Muntele Athos – Punte între cer şi pământ”, filmată chiar pe Muntele Sfânt

TV Divertisment Show15 ore ago

Radu Pietreanu, invitat în Gala România, ești Campioană!, în ediția specială de Paște, la Antena 1

FOTBAL16 ore ago

Meciul Zilei: AS Roma – Bayer Leverkusen! Start in Semifinalele UEFA Europa League

Culturao zi ago

Filmul „Coroana României”, lansat la Lisabona cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la Revoluția Garoafelor

ENTERTAINMENTo zi ago

Pepe lansează astăzi „Pasăre de Noapte”, un nou single şi un nou videoclip

AUDIENȚE TVo zi ago

Echipa lui Chef Richard Abou Zaki, învingătoare în ediția de ieri Chefi la cuțite. Show-ul, lider de audiență!

RECOMANDARI TV2 zile ago

În perioada Sărbătorilor Pascale, Kanal D și Kanal D2 își invită telespectatorii să urmărească maratonul filmelor de referință despre creștinătate 

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending