Connect with us

Spectacole

Oraşul slovac Kosice – capitală culturală europeană în 2013

Published

on

Oraşul slovac Kosice a fost ales pentru a fi capitală culturală europeană în 2013, cel de-al doilea oraş cu care va împărţi acest statut urmând să fie desemnat ulterior, dintre Lyon, Bordeaux, Marsilia şi Toulouse, a anunţat, marţi, Comisia Europeană.
Juriul, care s-a reunit marţi pentru a alege oraşul care să fie capitală culturală europeană în 2013, a decis ca acesta să fie Kosice, în detrimentul altor trei oraşe din Slovacia – Presov, Martin şi Nitra. Alegerea juriului trebuie să fie validată formal, în mai, de către Consiliul de Miniştrii al Uniunii Europene.
Este pentru prima dată când un oraş din Slovacia a fost desemnat să fie capitală culturală europeană, alegere considerată a fi, de către Comisia Europeană, „cel mai mare proiect cultural din istoria ţării”.
„Felicit Kosice pentru nominalizare. Mă bucură, totodată, entuziasmul general suscitat de posibilitatea de a deveni capitală culturală europeană în 2013 şi pregătirile serioase care se vor face”, a declarat comisarul european pentru cultură, slovacul Jan Figel.
Pentru alegerea oraşului din Franţa care va primi titulatura de capitală culturală europeană, juriul se va reuni pe 15 sau 16 septembrie şi va alege între oraşele Lyon, Bordeaux, Marsilia şi Toulouse.
După Liverpool (Marea Britanie) şi Stavanger (Norvegia), care sunt capitale culturale europene anul acesta, viitoarele capitale vor fi: în 2009 -Linz (Austria) şi Vilnius (Lituania), în 2010 – Essen (Germania), Pécs (Ungaria) şi Istanbul (Turcia) şi, în 2011 – Turku (Finlanda) şi Tallin (Estonia).
În 2007, statutul de capitală culturală europeană a fost împărţit de Sibiu şi Luxemburg.
Programul capitală culturală europeană a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Pâna în prezent, peste 30 de oraşe au avut acest titlu.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
6 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending